Zelfverdediging: geen straf geëist tegen 4 verdachten dubbele drugsmoord Hooge Zwaluwe

HOOGE ZWALUWE/BREDA - De vier mannen die verantwoordelijk zijn voor de dubbele drugsmoord in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe hoeven geen straf. Volgens officier van justitie Paul Emmen handelden ze uit zelfverdediging toen ze No Surrender-captain Brian Dalfour en zijn kompaan Muljaim Nadzak doodschoten.

De officier van justite herhaalde het een paar keer. ,,Wat er precies in het huisje is gebeurd, kan ik niet vertellen, maar het gaat om wat ik kan bewijzen.’' En hij vond bewijs.

Nadzak, Dalfour en Bredanaar Roy O. hadden het plan om de Belgen te beroven van het geld waarmee ze 15 kilo coke wilden kopen. Toen ze in het huisje het geld zagen, begon de gewelddadige overval. ,, Politie!, Politie!’', schreeuwden ze en ze bonden de Belgen vast met tiewraps. Daarna schoot Brian Dalfour verdachte Samir T. van dichtbij in z’n rug. Daarop sprongen alle Belgen op, verbraken de tiewraps en knokten zich in doodsnood een weg naar buiten.

In die vlucht hebben de Belgen geschoten, stelt Emmen. En dat gebeurde uit zelfverdediging. Dat Samir van dichtbij werd neergeschoten terwijl hij was vastgebonden was excessief, stelde de officier. ,,Dat is zo’n excessief en mogelijk dodelijk geweld dat ze het recht hadden om zich te verdedigen.’'

Daarom zouden de Belgen moeten worden ontslagen van rechtsvervolging, geen straf krijgen.

Advocaten Peter Plasmans en Arthur van der Biezen noemden het verhaal van Emmen ‘moedig’. ,,Om dit te eisen in zo’n zaak is heel moedig.’'

Tegen verdachte Roy O. is wel drie jaar cel geëist. Hij is volgens Emmen schuldig aan een poging tot diefstal met geweld op de Belgen.

Dna-materiaal gevonden
Er is in de spijker­broek van Dalfour dna-materiaal aangetrof­fen in de achterzak
Woensdag bleek dat in de spijkerbroek van Dalfour dna-materiaal is aangetroffen in de achterzak. Dat werd twee weken geleden plotseling gematcht met een persoon. Die had daarom iets uit te leggen en de rechtbank wilde ook weten hoe dat dna er is gekomen. Daarom werd het proces uitgesteld voor het verhoor van die man.

Woensdagochtend volgde bij de rechtbank in Breda een verklaring. De man verkoopt onder meer spijkerbroeken. Zijn dna kan daardoor in de achterzak zijn terechtgekomen, omdat precies daar ook vaak de labels zitten. De man heeft, zo vertelden advocaten, verder niets met de zaak te maken.

Uit de hand gelopen ripdeal
Tijdens de eerdere zittingen is al duidelijk geworden dat het in het vakantiehuisje om een uit de hand gelopen ripdeal gaat, waarbij criminelen criminelen beroven. Uit ontsleutelde berichten op de telefoons van betrokkenen bleek dat Dalfour en Nadzak de Belgen wilden beroven van hun geld. De Belgische verdachten dachten dat ze kwamen om vijftien kilo cocaïne te kopen. De uiteindelijke slachtoffers wilden echter nepcoke verkopen.