Vuyk moet maandag andermaal als getuige

Misdaadjournalist Simon Vuyk moet maandag andermaal als getuige voor de rechtbank verschijnen in de zogeheten metselmoordenzaak.

Vuyk, die een onthullende reportage over de zaak schreef voor weekblad Nieuwe Revu, wil zich net als eerder beroepen op zijn verschoningsrecht, zodra hem naar zijn bronnen wordt gevraagd.
De kans dat die wens in vervulling gaat, lijkt zeer klein. De rechtbank heeft Vuyk het verschoningsrecht in een eerder stadium van de zaak al ontzegd. Volgens zijn advocaat Peter Plasman is de kans zeer klein dat de rechtbank op die beslissing terugkomt, ook na de gijzelingsaffaire rond twee verslaggevers van De Telegraaf.
„Neem mij dan vooral in gijzeling”, zegt Vuyk zaterdag. „Dan kan ik bewijzen dat ik onder alle omstandigheden mijn mond kan houden.”

Het steekt Vuyk bijzonder dat hij „volkomen buitenspel” is gezet, terwijl hij in zijn artikel een ernstige misstand heeft blootgelegd. Hij ontdekte dat de verdachten in de dubbele moordzaak een dag vóór de moorden telefonisch contact hebben gehad met de latere slachtoffers voor het maken van een afspraak voor de volgende dag. Een van de slachtoffers werd door de politie afgeluisterd. Volgens Vuyk hadden de moorden voorkomen kunnen worden.

Omdat de journalist als getuige is opgeroepen, is hij voor zijn bronnen besmet geraakt. „Niemand wil meer met mij worden gezien. Ik ben in een bizarre positie terechtgekomen en als journalist in deze kwestie vleugellam geraakt”, aldus Vuyk.

„In deze situatie heeft Simon er recht op gegijzeld te worden”, zegt advocaat Plasman. „Zolang die gijzeling boven zijn hoofd hangt, kan hij geen kant op. Er zijn er nu twee getest, de verslaggevers van De Telegraaf, en die zijn in orde bevonden want zij hebben hun mond gehouden. Simon moet die kans ook krijgen als men vasthoudt aan de beslissing hem het recht op verschoning te ontzeggen.”

De Haagse metselmoordenzaak wordt behandeld door rechters uit Zwolle. Wegens plaatsgebrek in het Haagse paleis van justitie is de zitting van maandag in Zwolle.