Verdachten Passage eisen streep door hun zaak

Twee verdachten in het geruchtmakende liquidatieproces Passage hebben maandag het gerechtshof in Amsterdam gevraagd in hoger beroep een streep door hun zaak te zetten.

Verdachte Fred Ros (44) vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad en wil dat het wordt overgedaan. De rechtbank veroordeelde Ros in januari tot 30 jaar cel, voor onder meer het organiseren van de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl, in 2006.

De rechtbank legde de 60-jarige Pinny S. 12 jaar cel op, voor de opdracht voor de moord op haar minnaar Tonny van Maurik, in 1993. S. zat hier destijds enkele maanden voor vast, maar justitie kreeg het bewijs niet rond.

In de zaak-Van der Bijl kreeg de politie de uitvoerders snel te pakken. Zij wezen Ros aan als hun opdrachtgever. Hij werd in augustus 2006 in Spanje aangehouden. De rechtbank, met Frits Lauwaars als voorzitter, legde de uitvoerders forse straffen op. De berechting van Ros vond later plaats in het proces Passage, omdat hij ook nog van andere feiten werd verdacht. Ook in Passage was Lauwaars voorzitter. Ros meent dat zijn vonnis bij voorbaat heeft vastgestaan, omdat Lauwaars al eerder over de zaak-Van der Bijl heeft geoordeeld en toen al belastende verklaringen over Ros voor waar heeft aangenomen.

Ros is, na vergeefse pogingen Lauwaars van zijn zaak af te krijgen, op zeker moment uit de rechtszaal weggebleven en gedurende het hele, jarenlange proces niet meer teruggekeerd. Ook stuurde hij zijn advocaat Peter Plasman naar huis. Beiden waren maandag weer in de zittingszaal van de bunker in Amsterdam-Osdorp aanwezig.

In de zaak van Pinny S. betoogde advocaat Stijn Franken dat zijn cliënte niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd mag worden, tenzij er nieuwe aanleidingen zijn voor een verdenking. Volgens Franken zijn die er niet. In 1996 liet justitie S. weten dat zij niet verder vervolgd zou worden. In september 2008, toen het megaonderzoek Passage inmiddels op stoom was gekomen, pakte de politie haar weer op.

Het hof doet op 25 juni uitspraak.