Verdachte zaak-Van Ravenhorst legt bekentenis af

ARNHEM/BEEKBERGEN - De 38-jarige verdachte V.E. in de zaak-Van Ravenhorst heeft vrijdag een volledige bekentenis afgelegd. In de rechtbank in Arnhem gaf hij toe dat hij collega en 'vriend' Henk van Ravenhorst uit Beekbergen om het leven heeft gebracht. De zaak wordt in hoger beroep behandeld, nadat V.E. voor 16 jaar wegens moord is veroordeeld.

De twee autohandelaren kregen eind 2009 ruzie om de betaling van 9.500 euro voor een auto. Dat escaleerde vervolgens in een steekpartij. Doodslag, volgens V.E., want het gebeurde in een vlaag van woede.

De verdachte beweerde vervolgens het lijk in een autoambulance te hebben gelegd en ermee naar Beekbergen te zijn gereden. Op de Arnhemseweg botst V.E. tegen de stoep vanwege een verwonding aan zijn hand.

Later rijdt V.E. het lijk weer terug naar een eigen terrein in Eerbeek om het in een andere auto te leggen. Omdat hij nog steeds last van zijn hand heeft, duurt het zo'n anderhalf uur om het lichaam van Van Ravenhorst op een zeil te sjorren en in de kofferbak van de auto te krijgen. Hij rijdt naar Apeldoorn en gooit lijk in de buurt van Apenheul langs de weg.

De rechtbank kijkt sceptisch tegen de verrassende bekentenis aan, aangezien het de vijfde verklaring van V.E. is. "Ik was bang voor de gevolgen van een bekentenis", aldus de dader.

De advocaat van V.E. pleit voor doodslag in plaats van moord. De bekennende verklaring van de verdachte komt voor de aanklager van het OM als een donderslag bij heldere hemel. Zij vindt dat het verhaal tegenstrijdigheden bevat.

Het gerechtshof in Arnhem heeft de strafzaak tegen de 38-jarige verdachte aangehouden voor nader onderzoek. De aanhouding is voor maximaal drie maanden.