Tot zestien jaar cel voor onder meer cafémoord

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft drie jongemannen donderdag veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk zestien en veertien jaar en twee jaar jeugddetentie plus jeugd-tbs. Ze waren onder meer betrokken bij de dood van de eigenaar van Cafe Nijlân in de Friese hoofdstad.

De drie veroordeelden togen op een avond in januari naar het café om geld buit te maken. De enige nog aanwezige bezoeker werd met een hockeystick geslagen en de kroeg uitgejaagd. De nu 20-jarige verdachte El Houssine A. stak de uitbater met een mes in zijn hals. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden de maximumstraf, vijftien jaar cel, tegen A. voor de 'gewelddadige beroving met de dood tot gevolg'. Daarnaast eiste het OM vier jaar tegen A. wegens andere delicten. De rechtbank veroordeelde A. tot een gevangenisstraf van zestien jaar.

Veertien jaar
De 18-jarige Redouan B. kreeg veertien jaar cel, gelijk aan de eis van het OM. De eveneens 18-jarige Bilal B. kreeg jeugddetentie en tbs opgelegd, het OM had acht jaar cel geëist.

De rechter stelde donderdag dat alle verdachten volledig toerekeningsvatbaar zijn. Over A. en Redouan B. oordeelde rechter Dölle keihard. Vooral het gebrek aan schuldgevoel bij de veroordeelden noemde hij stuitend. Voor Bilal B. ziet de rechtbank nog wel een toekomst, mits hij goed wordt begeleid.

Of A. tegen de straf in hoger beroep gaat, is nog niet bekend. Advocaat Dogan meldde dat advocaat Plasman de zaak op verzoek van A. heeft overgenomen. Plasman stelde donderdag ,,dat de kans op hoger beroep groot is''. Hij vindt de zestien jaar celstraf voor A. ,,fors, zeker gezien de 19-jarige leeftijd waarop hij het delict heeft gepleegd. Maar dat het een ernstig feit is, staat buiten kijf''.