Tot twintig jaar geëist voor cafémoord Leeuwarden

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep celstraffen tot twintig jaar geëist tegen drie jonge mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op een 54-jarige café-uitbater uit Leeuwarden.

Justitie wil dat El Houssine A. , Redouan B. en Bilal B. respectievelijk twintig, veertien en twee jaar worden opgesloten. Tegen de laatste werd daarnaast plaatsing in een inrichting voor jeugdigen geëist. De zaak werd vrijdag onder grote publieke belangstelling door het gerechtshof in de Friese hoofdstad behandeld.

Het drietal toog op een avond in januari vorig jaar naar café Nijlên om geld buit te maken. De enige nog aanwezige bezoeker werd met een hockeystick geslagen en de kroeg uitgejaagd. De nu 20-jarige verdachte El Houssine A. stak de uitbater met een mes in zijn hals. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Justitie eiste tegen de hoofdverdachte voor de rechtbank een celstraf van vijftien jaar. De rechtbank legde hem zestien jaar op. De zaak leidde in Leeuwarden tot nogal wat commotie. De zaak werd daarom niet in het oude gebouw van het hof, maar in het moderne en veiligere gebouw van de rechtbank behandeld.