Strafzaak haatzaaien tegen Armeniërs uitgesteld

De strafzaak tegen een in Turkije geboren 51-jarige man uit Den Haag, die wordt verdacht van haatzaaien tegen Armeniërs, is uitgesteld tot 3 maart. In de tussentijd moeten enkele deskundigen zich over de kwestie buigen.

De man heeft toegegeven dat hij bij de onthulling van het genocidemonument ruim twee jaar geleden bij de Armeense kerk in Almelo heeft geroepen dat Karabag het graf van de Armeniërs wordt. Meerdere Armeense organisaties hebben aangifte tegen de man gedaan.

Geen enkel strafbaar feit
De zin werd geroepen tijdens een tegendemonstratie bij de onthulling. Volgens advocaat Plasman, die de Hagenaar bijstaat, vindt zijn cliënt dat hij geen enkele strafbaar feit heeft begaan. "Hij zegt dat als hij haat had willen zaaien tegen de Armeniërs, dat hij zich dan niet zou beperken tot het gebied Karabag, waar dit conflict speelt."
Voorzitter Mato Hakhverdian van de Federatie Armeense Organisaties Nederland zegt dat zijn mensen zijn geschrokken van de uitspraak. "Wij willen graag vredig naast elkaar leven in Nederland. En deze zaak duurt lang omdat alles in het Turks ging. Dat moet allemaal natuurlijk heel precies vertaald worden."