Straf Sandro G. voor fatale overval definitief

DEN HAAG - Schutter Sandro G. legt zich neer bij de 10 jaar celstraf die hij in hoger beroep kreeg voor de fatale overval op de Haagse juwelier Ruud Stratmann in april 2012. Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman desgevraagd laten weten. Omdat het Openbaar Ministerie (OM) evenmin in cassatie gaat, is de straf definitief geworden.

Het OM liet eerder dinsdag al weten in geen van de drie zaken in cassatie te gaan, omdat dit weinig kansrijk is. Medeovervaller Ziya B. kreeg 8 jaar celstraf opgelegd, de bestuurder van de vluchtauto werd vrijgesproken. Volgens het gerechtshof in Den Haag was er te weinig bewijs om te veronderstellen dat Lasha G. wist dat Ziya en Sandro een overval wilden plegen. Advocaat Gerard Spong zei nog niet te weten of hij namens Ziya B. cassatie aantekent.
De straffen in hoger beroep vielen maandag lager uit dan bij de rechtbank. Daar kregen Sandro G., Ziya B. en Lasha G. respectievelijk 13, 11 en 5 jaar celstraf. Omdat het OM toen de straffen te laag vond, ging het in hoger beroep. Het OM vroeg 2 weken geleden voor Sandro G. 16 jaar celstraf. Tegen Ziya B. en chauffeur Lasha G. eiste het OM celstraffen van 14 jaar.
De Hoge Raad kijkt niet naar het bewijs, maar uitsluitend of het recht goed is toegepast en of de procedures goed zijn gevolgd, motiveert het OM het besluit om af te zien van cassatie. „Ook de strafmaat is geen aanknopingspunt voor cassatie. Het hof heeft daarnaast de vrijspraak en de strafmaat voldoende en niet volstrekt onbegrijpelijk gemotiveerd. Ook op dat punt ziet het OM geen cassatiemogelijkheden”, meldt het OM.