Rechter begripvol voor ’drukbezette’ Pa Tokkie

AMSTERDAM - De 52-jarige Gerry Ruijmgaart, alias Pa Tokkie, hoeft van de rechter niet de cel in. De vader van de beruchtste en intussen populairste aso-familie van Nederland moest nog een werkstraf van 120 uur uitdienen. De alternatieve straf was hij door alle commotie zoals media- aandacht, tv-optredens, de perikelen rond de verhuizing van zijn gezin en tientallen optredens in discotheken, helemaal vergeten.

Ruijmgaart, die in het opsporingssysteem stond gesignaleerd en vorige maand tijdens een routinecontrole op de Spaarndammerstraat in de hoofdstad werd gearresteerd, is dolgelukkig met het besluit.

Toch geen cel voor hoofd aso-familie
Volgens advocaat Vasco Groeneveld van Plasman Advocaten heeft de rechtbank ook rekening gehouden met het feit dat Hannah Tokkie niet zonder haar liefhebbende echtgenoot kan. „Mijn cliënt krijgt nu een tweede kans. Formeel zou hij nu drie maanden de cel in moeten, maar gelet op de persoonlijke omstandigheden mag hij alsnog met een alternatieve straf aan de slag.”

De rechter liet Pa Tokkie weten dat hij begrip had voor de drukke periode die achter hem lag. De taakstraf kreeg hij destijds opgelegd omdat hij voor zijn dochter in de bres was gesprongen tijdens een ruzie.

Volgens Pa Tokkie is hij de rechter erg dankbaar. „Kijk, achter de tralies kost ik alleen maar geld, met een werkstraf maak ik me verdienstelijk voor de maatschappij.” In overleg met de reclassering zal er naar passende arbeid worden gezocht.

Deze maand vertrekt de familie Tokkie voor een ’welverdiende’ vakantie naar het Spaanse Lloret de Mar. „Daar willen we even op adem komen”. Na de vakantie moet het gezin op zoek naar een woning.

Het huis in Zeewolde, waar de familie nu gratis woont, wordt verkocht.