Rechtbank veroordeelt 15-jarige voor moordpoging

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag een 15-jarige jongen veroordeeld wegens poging tot moord. De jongen probeerde een jongere vriend van hem te vermoorden door hem met een aluminium honkbalknuppel tegen het hoofd te slaan.

De 15-jarige gaat niet naar de gevangenis, maar naar een psychiatrische jeugdinrichting. Volgens de rechtbank, die de zaak achter gesloten deuren behandelde, gaat het om een poging tot moord omdat de 15-jarige van tevoren heeft bedacht hoe hij te werk zou gaan.

Met de honkbalknuppel oefende hij op een boksbal, staat in het vonnis. Verder had hij bedacht hoe hij zou vluchten en had hij kleren meegenomen om na zijn vlucht niet herkend te worden. Hij heeft zijn slachtoffer opgewacht, geslagen, gevolgd en nogmaals geslagen.

Geestelijke stoornissen
Volgens rapporten van diverse psychologen en psychiaters lijdt de 15-jarige aan ernstige geestelijke stoornissen. Hij meende door het slachtoffer beledigd of mishandeld te zijn. ,,De belediging en vermeende mishandeling hebben maandenlang bij betrokkene in zijn gedachten voortgeleefd'', stelt een onderzoeker.

Een ander stelt dat de jongen keer op keer werd gepest en vernederd en dat daardoor ,,een ernstige scheefgroei in zijn ontwikkeling'' heeft plaatsgevonden. De rechtbank concludeerde op basis van de rapporten dat de jongen sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de andere jongen sloeg.