'Omgebrachte Zaankanter jarenlang onderdrukt'

Een 31-jarige Zaandammer die terecht moet staan voor het doden van een 51-jarige huisgenoot, wordt ervan verdacht zijn slachtoffer voor zijn dood lange tijd in zijn eigen woning stelselmatig te hebben onderdrukt en als huisslaaf te hebben gebruikt.

Dit bleek dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Alkmaar.
Volgens justitie dwong de verdachte de man hem in zijn huis te laten wonen, zijn bankrekening ter beschikking te stellen en op commando geld af te geven. Ook verrichtte het slachtoffer gedwongen allerlei taken, waaronder het onderhouden van wietplantages.
Formeel wordt de 31-jarige Zaandammer beschuldigd van doodslag en mensenhandel. Ook heeft hij zijn slachtoffer volgens het OM tussen begin 2011 en half augustus van dit jaar meerdere malen zwaar mishandeld, met in elk geval een arm- en een ribbreuk als gevolg.
Op 17 augustus dit jaar zou de verdachte de 51-jarige Koos Brandhoff zo zwaar hebben geschopt en geslagen, dat hij aan zijn verwondingen overleed. Agenten troffen de man die dag levenloos aan in diens woning aan de Reischaaf in Zaandam.

Dossier
De korte zitting kon dinsdag niet worden afgerond omdat advocaat Willem van Vliet niet de beschikking bleek te hebben over een deel van het dossier. De raadsman zwakte buiten de rechtszaal het beeld af dat zijn cliënt zich schuldig heeft gemaakt aan systematische onderdrukking. Volgens hem heerste eerder een sfeer waarin soms ''bevelen” werden gegeven.
De pro-formazitting wordt voortgezet op 5 december. De inhoudelijke behandeling staat gepland op 31 januari.