OM eist 14 jaar cel voor moord op Van Ravenhorst

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van veertien jaar tegen de man die wordt verdacht van het doden van de Beekbergse autohandelaar Henk van Ravenhorst.

Eerbekenaar V.E. (37) staat terecht op verdenking van moord dan wel doodslag op VanRavenhorst, die eind 2009 verdween. Drie weken later werd zijn lichaam in het buitengebied van Hoog Soeren gevonden. De man bleek door twaalf messteken om het leven te zijn gekomen. Vooraf werd Van Ravenhorst met het ijzeren deel van een spanband op het hoofd geslagen.

Volgens de officier van justitie is het moord met voorbedachte rade geweest. Het motief zou liggen in gokschulden die V.E. in 2008 en 2009 zou hebben hebben opgebouwd. Een bedrag van ongeveer 24.000 dollar.

Van Ravenhorst werd voor het laatst gezien bij het bedrijf van E. in Eerbeek. Verdachte en slachtoffer kennen elkaar vanuit de autohandel. Donderdag, op de eerste dag van het proces, verklaarde E. met klem dat hij niets te maken heeft met de dood van Van Ravenhorst.

Op de dag van de verdwijning van de Beekbergenaar - 29 december 2009 - is hij 's middags rond 17 uur bij het autobedrijf van E. geweest. E. moest hem nog 19.000 euro betalen. Volgens V. kwamen er twee andere mannen binnen, en heeft hij Van Ravenhorst met hen achtergelaten in zijn bedrijf. Hij moest zelf naar Beekbergen om een gestolen auto te kopen, aldus de Eerbekenaar. Met de verkopers in Beekbergen zou E. onenigheid hebben gekregen over de prijs van de auto. Daarbij zou hij in een stuk glas zijn gevallen. Dat moet verklaren waarom E. zich op 29 december in het ziekenhuis liet behandelen aan een forse wond. Medisch personeel wilde E. opereren, maar de 37-jarige ging er vandoor. E. wilde eerste de zaak met de gestolen auto afronden. Een arts heeft verklaard dat E. gezegd zou hebben dat om een zaak van 'leven of dood' ging.

Forensisch onderzoek pleit echter tegen E. In auto's, op kleding en op een mes dat in de kofferbak van een auto van E. werd gevonden, is bloed van Van Ravenhorst gevonden. E. zei donderdag niet te begrijpen hoe dat kan.

Advocaat Peter Plasman had een andere lezing. Volgens hem is er geen motief te bedenken waarom E. Van Ravenhorst zou willen vermoorden: zij waren al jaren zakenpartners en na het wegvallen van Van Ravenhorst zou dat ophouden. Hij vindt dat zijn cliënt, die vanaf het begin heeft ontkend, moet worden vrijgesproken of - als de rechtbank E. schuldig acht - dat er hooguit sprake kan zijn van doodslag omdat er geen sprake is van voorbedachte rade.

De rechtbank doet op 18 maart uitspraak.

Lees morgen het uitgebreide verslag in de krant.