Nederlandse advocaat laat zich betalen met bitcoins

Strafrechtadvocaat Peter Plasman accepteert bitcoins als betaling voor zijn juridische werk. 'Praktisch en heel snel', aldus de Hollandse raadsman.

Bitcoin zet opnieuw een stap. De frappant fluctuerende cryptomunt heeft zijn weg gevonden naar de rechtszaal. Het is strafrechtadvocaat Peter Plasman, onder meer bekend van de strafzaken rond de moord op Theo van Gogh en de vuurwerkramp in Enschede, die als eerste Nederlandse pleiter bitcoins accepteert als betaling.

Plasman is geïntrigeerd door de cryptografische valuta, zo laat hij weten aan het Parool. Over de risico's maakt hij zich niet al te veel zorgen. "Als er risico's zijn, zijn die voor de cliënt. Ik wil gewoon, zeg, tweeduizend euro. Als een cliënt dat in dollars of bitcoins wil betalen, is de dagkoers zijn zaak", aldus Plasman. Dan moet hij dat natuurlijk wel direct omwisselen, want mogelijk wilde koersdalingen daarna zijn toch echt Plasman's eigen risico.

Bitcoin is een waardevol protocol, zo beredeneerde opiniemaker Aaron van Wirdum vorige maand op Computerworld.

'Toch wel een soort bancair systeem'
Het aantal plekken waarmee je in ons land kunt betalen met bitcoins groeit gestaag. Sinds november accepteert Thuisbezorgd als eerste grote online retailer het digitale betaalmiddel. Plasman ziet wel toekomst in de Bitcoin en noemt deze praktisch en heel snel. Of het überhaupt juridisch mag wat hij doet zegt hij tegenover het Amsterdamse dagblad het volgende: "Dit is toch wel een soort bancair systeem. Volgens mij voldoe ik aan alle regels." Dat staat vast als een huis in de rechtszaal...