Kruidendokter bekent deels verkrachtingen

De koninklijk onderscheiden Andre P. (58), die in Suriname grote bekendheid geniet als kruidendokter, heeft een deels bekennende verklaring afgelegd over het jarenlang verkrachten van zijn dochter waarvan hij wordt beschuldigd.

Volgens justitie vond de incest plaats van juni 2003, toen het slachtoffer slechts 12 jaar oud was, tot en met juni 2010. Ook zou hij vele video’s met daarop het misbruik met zijn dochter hebben gemaakt of laten maken. Mogelijk heeft hij dit kinderpornografisch materiaal ook verspreid.

Gebedsgenezer P., in 2001 onderscheiden tot ridder in de orde van Oranje-Nassau en in Suriname met de vergelijkbare Ere-Orde van de Gele Ster, moest gisteren in de Utrechtse rechtbank verschijnen. Medeverdachten, moeder Suzette H. (50) en stiefmoeder Truus K. (52) die P. zouden hebben aangezet tot zijn daden, waren er niet. Zij zitten in afwachting van de inhoudelijke behandeling thuis.

Korter
P.’s advocaat Peter Plasman liet desgevraagd weten dat zijn cliënt een deels bekennende verklaring heeft afgelegd. „Hij heeft aangegeven dat er wel iets is gebeurd, maar niet datgene waarvan justitie hem beschuldigt. Tevens is volgens hem de periode waarin het speelde veel korter.” Volgens betrouwbare bronnen heeft hij gezegd dat het pas speelde toen zijn dochter 16 jaar was.

Raadsman Plasman probeerde de kruidendokter vrij te krijgen, omdat hij reeds dertien maanden vast zit, maar die poging bleek tevergeefs. Plasman voerde aan dat met de hechtenis al een voorschot wordt genomen op de uiteindelijke straf, dat P. niet meer seksueel actief is, en de kans op recidive nihil is aangezien de gezinssituatie veranderd is.

Officier van justitie Weening kwam vervolgens opnieuw op de proppen met een aangifte van een oud-patiënte van P., om aan te stippen dat er ook buiten het gezin gevaar voor herhaling is. Zij zou ook zijn verkracht, maar omdat die zaak al vijftien jaar oud is, is deze verjaard. P. kan daar dan ook niet voor worden veroordeeld.

De rechtbank bepaalde dat P. sowieso tot 10 maart achter de tralies blijft. Dan wordt de zaak voortgezet.