Juridisch staartje voor Miljoenenjacht

Op 3 november zien kijkers van de Miljoenenjacht met verbazing hoe kandidaat Arrold van den Hurk een bod van 125.000 euro van de bank accepteert en daarmee het bedrag in zijn eigen koffertje misloopt: 5 miljoen euro. Per ongeluk, zegt hij. Zijn vergissing krijgt nu een juridisch staartje.

Vanavond vertelt Van den Hurk zijn verhaal aan Nieuwsuur. Zijn advocaat, Peter Plasman, is te gast in de studio.

'Per ongeluk'
Het was nog nooit voorgekomen bij Miljoenenjacht van de Postcodeloterij. Kandidaat Arrold van den Hurk uit Son en Breugel drukte tijdens het kofferspel naar eigen zeggen per ongeluk op de rode knop in en accepteerde daarmee een bod van de bank van 125.000 euro. Hij zegt dat hij werd geplaagd door zenuwen en eigenlijk wilde doorspelen. "Dan doen we toch net of je het niet gedaan hebt", zegt presentator Linda de Mol nog.

Notaris
De notaris die toezicht houdt op het spel wordt erbij geroepen. Hij zegt dat Van den Hurk het aanbod van de bank heeft aanvaard met het drukken op de rode knop. "Ik vindt het bijzonder spijtig, maar de reglementen zijn de reglementen. Gedrukt is gedrukt. Dus helaas."

Volgens advocaat Plasman had de notaris er belang bij dat Van den Hurk met een 'laag' bedrag naar huis ging. Hij vult de koffertjes met de cheques en weet dus welk bedrag in welk koffertje zit. Notaris Jan Piet van Harseler ontkent tegen Nieuwsuur elk persoonlijk belang. "Ik heb met verbazing gezien wat deze meneer deed. We hebben de opnamen stilgelegd omdat ik zeker wilde weten dat hij echt niet per ongeluk met zijn hand van het glazen kastje was gegleden."

Spelregels
Ook zegt Plasman dat de spelregels van Miljoenenjacht op de website zijn aangepast na de deelname van Van den Hurk. Er is een zin aan toegevoegd: Indien de finalist het bod (van de bank. red.) wil aanvaarden dient hij op de 'rode knop' te drukken en daarmee stopt het spel. (Zie ook de afbeelding naast dit artikel.) In de spelregels die Van den Hurk voor zijn deelname had gekregen mist die zin.

Notaris Van Harseler benadrukt dat de regels voor de uitzending bij de kandidaten volkomen duidelijk zijn. "De kandidaat opent of sluit een kastje en drukt op de knop om het bod van de bank te accepteren. Of hij doet het kastje dicht. Dat wordt de kandidaten verteld en het wordt uitgebreid geoefend."

Reactie Endemol
Plasman dient een claim in bij Endemol. Arrold heeft recht op zijn miljoenen, vindt hij. Nieuwsuur vroeg Endemol om commentaar en kreeg het volgende antwoord:

"Er zijn geen wijzigingen aangebracht in de spelregels die aan de deelnemers van Miljoenenjacht zijn verstrekt. Wel zijn de spelregels na de opname op 16 oktober jl. op de website Miljoenenjacht.nl gepubliceerd en is er een toevoeging aangebracht op de spelregels om eventuele vragen van kijkers n.a.v. de uitzending van 3 november te beantwoorden. De toevoeging dient ter onderstreping van de spelregels. De regels als zodanig zijn niet gewijzigd."

Recht op miljoenen
Rechtopmiljoenen.nl