Ik wilde hem bang maken

Na een huwelijk vol ellende bleef Mustaf Toprakci zijn exvrouw Zekiye K. lastigvallen. De Turkse kreeg daar zo genoeg van, dat ze hem doodschoot. Eis: vijf jaar voor moord.

BREDA - Hij had zijn ex talloze keren met de dood bedreigd, maar uiteindelijk was zíj het die de trekker overhaalde.

Met twee schoten maakte de Turkse Zekiye K. (59) begin dit jaar een einde aan het leven van haar voormalige echtgenoot. Hevig bloedend plofte Mustaf Toprakci (62) neer voor het Bredase rijtjeshuis van zijn ex-vrouw. Zijn nieuwe vriendin keek verbijsterd toe. Veelzeggend: de kinderen van K. en Toprakci konden geen traan laten om de dood van hun vader.

Gisteren zat K. -zwarte blouse en hoofddoek, propperig -voor de rechter in Breda. Huilend en met haperende stem vertelde ze hoe ze tot de schoten kwam. ”Ik wilde hem bang maken, zodat hij weg zou gaan.”

Het huwelijk was lang geweest, maar niet gelukkig. Op haar 13de werd Zekiye K. -ze woonde toen nog in Turkije -uitgehuwelijkt aan Toprakci. Samen kregen ze acht kinderen. Tijdens het huwelijk, dat bijna een halve eeuw duurde, werd K. vernederd, geslagen en soms zelfs verkracht. Twee jaar geleden was de maat vol: ze vroeg scheiding aan en ging met twee zonen elders in Breda wonen.

De problemen hielden niet op. Toprakci bleef zijn ex geregeld opzoeken. Hij kwam meestal langs om over de alimentatie te praten, maar de gesprekken eindigden altijd in scheldkanonnades. ”Hij stelde telkens voor opnieuw te trouwen, hoewel hij al een nieuwe vriendin had. Hij zei mij nodig te hebben voor het eten. Als ik niet op zijn voorstel zou ingaan, zou hij het huis in brand steken. Ik was zelfs zo bang, dat ik een pistool heb gekocht.”

Op zaterdag 13 maart ging K. naar de markt voor spinazie. Toen ze de bus uitstapte, stond Toprakci opeens voor haar. Hij bleef haar bij het boodschappen doen achtervolgen. De vrouw ging naar huis en was nog niet binnen of Toprakci stond met zijn nieuwe vriendin voor de deur. K. ging naar buiten en vroeg haar ex of hij weg wilde gaan, maar dat weigerde hij. Ze ging weer naar binnen, ditmaal om het pistool te pakken. Op weg naar de voordeur moet ze het wapen hebben geladen, maar dat kan ze zich niet meer herinneren. ”Hij stond op een halve meter afstand en ik riep nog: 'Ga weg'. Vervolgens kwam hij op me af, alsof hij iets wilde pakken. Ik kan me van wat daarna gebeurde weinig herinneren, zelfs het geluid niet.” Het moet op dat moment zijn geweest dat K. de dodelijke schoten loste. Getuigen zeiden achteraf dat ze de twee exen op straat hoordenruziën. Uit onderzoek bleek dat de Turkse van twee meter heeft geschoten. Volgens de rapporten die over K. zijn opgemaakt, leefde zij voortdurend in de angst dat haar ex de kinderen wat zou aandoen. Door de angst was ze verminderd toerekeningsvatbaar, zeggen de onderzoekers. Maar van psychische overmacht -de vrouw kon niet anders doen dan ze deed -was geen sprake, vond de aanklaagster. In plaats van binnen te blijven, ging ze immers met een doorgeladen pistool naar buiten.

Justitie eiste vijf jaar gevangenisstraf voor moord. Daarbij werd rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid, K.' s blanco strafblad en haar leeftijd.

De advocaten van K. vroegen ontslag van rechtsvervolging. Volgens het duo handelde K. wél uit psychische overmacht: ze zou door haar gemoedstoestand automatisch hebben geschoten. Aan het eind van de zitting herhaalde K. bang te zijn geweest voor haar ex. Het woord 'spijt' viel deze ochtend niet in de rechtszaal.

Uitspraak 28 juni.