Hof: zaken tegen Passageverdachten doorzetten

De zaken tegen twee verdachten in het grote liquidatieproces Passage, Fred Ros en Pinny S., kunnen in hoger beroep gewoon worden doorgezet. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald.

Ros werd in januari veroordeeld tot 30 jaar cel, onder meer wegens het organiseren van de huurmoord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Pinny S. kreeg 12 jaar voor het uitlokken van de moord op haar minnaar Tonny van Maurik.

Ros wilde een nieuw proces, omdat zijn zaak niet door een onpartijdige rechter zou zijn beoordeeld. S. wilde haar hele zaak van tafel, omdat zij naar haar smaak ten onrechte voor een tweede keer in de verdachtenbank belandde. Het hof heeft beide verweren verworpen.

Het monsterproces Passage eindigde bij de rechtbank behalve in de veroordelingen van Ros en S. onder meer in levenslang voor drie verdachten. Het hof zal naar verwachting in november een regiezitting houden in het proces in hoger beroep.

Afrekeningen
Fred Ros (44) meende dat rechter Frits Lauwaars zijn oordeel over hem bij voorbaat klaar had, omdat hij eerder de uitvoerders van de moord op Van der Bijl had berecht en veroordeeld. Daar is niets van gebleken, meent het hof: Lauwaars heeft de zaak geheel opnieuw onderzocht.

Pinny S. werd na de moord op Van Maurik (in 1993) ook al opgepakt, maar de politie kreeg het bewijs toen niet rond. In 1996 was S. verdachte af. In 2008 pakte de politie haar opnieuw op, in het kader van het onderzoek-Passage, dat zich richt op een aantal oude en meer recente afrekeningen in het criminele milieu. De verklaringen van kroongetuige Peter la S. vormen de bindende factor in dat onderzoek.

S. vindt dat de vereiste nieuwe aanleiding voor een verdenking tegen haar ontbreekt. Het hof oordeelt anders. In de zaak zijn telefoongegevens van diverse verdachten, onder wie Pinny S., van belang voor het bewijs. Nieuwe getuigenverklaringen hebben die gegevens in een ander licht dan destijds in '93 geplaatst, meent het hof. Daarmee is de verdenking nieuw leven ingeblazen en mocht justitie opnieuw actie tegen S. ondernemen.