Hof wil leiding politieteam vuurwerkramp horen

ARNHEM - Het hof in Arnhem heeft maandagochtend bevolen dat een van de leidinggevenden van het politieteam dat de vuurwerkramp heeft onderzocht, moet worden gehoord als getuige. Het betreft H. Kamperman, leidinggevende van het Tolteam.

Hij wordt gehoord in de zaken van Rudi Bakker en Willie Pater, de directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks en in de zaak van A. de V., die wordt verdacht van brandstichting.

Het hof wees het verzoek van de verdediging van Bakker en Pater af om officier van justitie H. Stam te horen. Stam was een van de aanklagers in de zaak voor de rechtbank in Almelo. In de zaak-De V. houdt het hof het verzoek aan. A. Moszkowicz, advocaat van De V., wilde ook een misdaadanalist en een rechercheur van het politieteam, het zogeheten Tolteam, laten getuigen, maar het hof zag hier het belang niet van in.

Kamperman moet getuigen over zijn rol in het onderzoek naar de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. Volgens rechercheurs J. Paalman en C. de Roy van Zuydewijn die vorige week werden gehoord als getuigen, heeft het politieteam met een tunnelvisie gerechercheerd. Ook zou Kamperman een deskundige hebben gevraagd de datum van een proces-verbaal te laten veranderen. Het proces-verbaal over de mobiele telefoon waar De V. vlak na de ramp onterecht mee werd geassocieerd, zou onnodig lang uit het dossier zijn gehouden.

De getuigenis van Kamperman vindt plaats op 27 maart.