Hof verwerpt detentieklacht Fred Ros

AMSTERDAM - Fred Ros, een van de hoofdverdachten in het deze week tot een einde gekomen liquidatieproces Passage, heeft bot gevangen bij het gerechtshof in Amsterdam. Ros wilde via een civiele procedure bereiken dat er een einde zou komen aan zijn extreem lange voorarrest, maar bij het hof was hij daarvoor aan het verkeerde adres, zo bepaalde dit rechtscollege onlangs.

Ros (44) werd dinsdag in het liquidatieproces veroordeeld tot 30 jaar cel, na een eis tot levenslang. Volgens de rechtbank heeft hij onder meer de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl geregisseerd. Hij werd in augustus 2006, enkele maanden na die moord, in Spanje opgepakt en heeft sindsdien vastgezeten. Volgens Ros' advocaat Peter Plasman is zo'n lang voorarrest onacceptabel.
De procedure bij het hof was het hoger beroep dat Ros instelde tegen een eerdere, afwijzende beslissing van de rechter in kort geding. Volgens het hof had Ros zich met zijn verzoeken tot vrijlating moeten wenden tot de rechter die zijn strafzaak heeft behandeld. In die rechter had Ros nu juist geen vertrouwen, zo heeft hij keer op keer laten weten. Volgens hem had deze rechter, Frits Lauwaars, zijn oordeel al klaar toen het liquidatieproces nog moest beginnen.
Ros heeft geprobeerd Lauwaars van zijn zaak af te krijgen door hem te wraken, maar deze poging strandde. Het hof heeft geen reden om aan te nemen dat Lauwaars partijdig zou zijn, aangezien de wrakingskamer het verzoek van Ros heeft afgewezen.
Het is niet bekend of Ros al hoger beroep heeft aangetekend tegen zijn vonnis in Passage; zijn advocaat was vrijdag niet bereikbaar. Rechter Frits Lauwaars is vrijdag wegens het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd als rechter afgezwaaid. Passage was zijn laatste klus.