Hof ‘Passage’: zaken mogen doorgaan

Beslissing preliminaire verweren Fred Ros en Pinny Song

Het gloedje-nieuwe Amsterdamse Hof aan het IJdok heeft bepaald dat de zaken tegen twee verdachten in het grote liquidatieproces Passage, Fred Ros en Pinny Song in hoger beroep gewoon mogen worden doorgezet. Ros, die in januari tot 30 jaar cel werd veroordeeld, onder meer wegens het organiseren van de huurmoord op kroegbaas Thomas van der Bijl en Pinny Song, die 12 jaar kreeg voor het uitlokken van de moord op haar minnaar, de sportschoolhouder Tonny van Maurik, waren niet aanwezig, vertelt een betrouwbare bron die aanwezig was bij de zitting. Deze beslissing is genomen naar aanleiding van de zitting van maandag 27 mei. Fred Ros wilde een nieuw proces, omdat volgens hem en zijn advocaat, Mr. Peter Plasman, zijn zaak niet door een onpartijdige rechter zou zijn beoordeeld. Eerder deed Plasman in verband hiermee een wrakingsverzoek.

Het oordeel van voorzitter Mr. Frits Lauwaars zou reeds bij aanvang van het liquidatieproces klaar hebben gelegen, aldus Ros, aangezien Lauwaars in de uitspraak in de zaken van Dwight Saro en Remy Habes zich reeds zou hebben uitgesproken over de schuldigheid van Ros. Daar is niets van gebleken, meent het hof: Mr. Frits Lauwaars heeft de zaak geheel opnieuw onderzocht. De conclusie van het hof is dat uit die eerste vonnissen niet blijkt dat voorzitter Lauwaars zich zo stellig over een aandeel van Ros in de moord op Thomas van der Bijl heeft uitgelaten dat gebleken is dat op dat oordeel in de zaak tegen Ros niet kon worden teruggekomen. Niets wijst erop dat Lauwaars in de zaak tegen Fred Ros de tegen hem ingebrachte beschuldigingen niet aan een geheel nieuwe beschouwing heeft onderworpen.

Song en haar advocaat Mr. Stijn Franken, wilden niet-ontvankelijkheid in haar zaak, omdat Song naar mening van haar raadsman ten onrechte voor een tweede keer in de verdachtenbank belandde. Het hof verworp beide verweren. Pinny Song werd na de moord op Van Maurik in 1993 ook al opgepakt, maar de politie kreeg het bewijs toen niet rond. In 1996 kreeg zijn een ‘kennisgeving niet verdere vervolging’. In 2008 echter pakte de politie haar opnieuw op, nu in verband met het Passage-onderzoek naar een aantal oude en meer recente afrekeningen in het criminele milieu. Het nieuwe onderzoek drijft voornamelijk op de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe. Song en haar advocaat vinden dat de vereiste nieuwe aanleiding ontbreekt. Met andere woorden: Tapgesprekken waren er al in 1993, en bleken toen onvoldoende te zijn als doorslaggevend bewijs. Naar mening van Song en haar raadsman is er sindsdien geen nieuw bewijs bijgekomen.

Het hof oordeelde daar anders over. In de zaak zijn de telefoongegevens van diverse verdachten, onder wie Pinny Song, van belang geworden voor het bewijs, omdat nieuwe getuigenverklaringen die gegevens in een ander licht hebben geplaatst dan destijds in ’93 en daarmee zou de verdenking sterker zijn geworden en is dat voldoende voor het kunnen aannemen van nieuwe bezwaren tegen de verdachte, zodat de officier van justitie haar nogmaals als verdachte mocht betrekken in een nader strafrechtelijk onderzoek naar de gewelddadige dood van Tonny van Maurik. Dit houdt in dat de behandeling van de zaak door het hof niet wordt afgeblazen maar wordt voortgezet. Na deze zomer zal het hof zich buigen over de zaak tegen Song. De verdachten zullen later dit jaar opnieuw terecht staan in Hoger Beroep van het liquidatieproces Passage.