Geen straf voor schietpartij in vol café

AMSTERDAM - Twee mannen die elkaar in april in een vol Amsterdams café neerschoten, krijgen daarvoor geen straf. Ze kunnen zich allebei beroepen op noodweer, zo besliste de rechtbank vrijdag.

Justitie had tegen beide schutters zeven jaar cel geëist, meldt Het Parool. Ze krijgen nu alleen straf voor het bezit van de vuurwapens, respectievelijk een half jaar waarvan twee maanden voorwaardelijk, en drie maanden.
De uitspraak is opmerkelijk aangezien ook andere bezoekers van café De Leeuwenkuil op de hoofdstedelijke Nassaukade gevaar liepen door de schietpartij. Dat er geen doden zijn gevallen is een kwestie van geluk, aldus de rechtbank.

Ruzie
Een van de verdachten, de 23-jarige Fahd el K., kreeg in de kroeg ruzie met een andere klant en zette een doorgeladen pistool tegen zijn hoofd. De cafébaas greep in, waarna El K. in het plafond schoot.
De andere verdachte, Abdel I., had het tafereel gadegeslagen en liep met zijn eigen pistool naar El K. toe. Die liep inmiddels met zijn vrienden richting de uitgang en had zijn pistool nog steeds in zijn hand.
Toen El K. een stap naar achteren deed om de deur open te doen, dacht Abdel I. dat hij ging schieten.
I. schoot en raakte El K. in zijn zij en diens vriend in zijn duim en heup. El K. schoot terug en raakte I. in zijn scheenbeen, dat verbrijzelde.

Noodweer
De rechtbank verwijt de twee dat ze hun wapens in een druk café hebben gebruikt. Desalniettemin kunnen zij zich allebei beroepen op noodweer.
Volgens de rechter werd I. weliswaar niet daadwerkelijk bedreigd, maar is het begrijpelijk dat hij wel dácht dat hij beschoten zou worden. El K. vuurde pas nadat hij zelf beschoten werd.