Fred Ros doet nieuwe gooi naar vrijheid

AMSTERDAM - Fred Ros, een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, heeft vrijdag opnieuw geprobeerd de rechter in kort geding ervan te overtuigen dat er een eind moet komen aan zijn voorarrest. Volgens zijn advocaat Peter Plasman duurt dat voorarrest met bijna 6,5 jaar onbestaanbaar lang. „Er zit geen einde aan. Dat kan niet in een rechtsstaat.”

De raadsman betoogde dat vrijdag in hoger beroep voor het gerechtshof. Eerder dit jaar wees de lagere rechter de eis van Ros tot vrijlating af. Het voorarrest duurt onwenselijk lang, maar is niet onrechtmatig, oordeelde de rechter.
Donderdag werd bekend dat de rechtbank die de strafzaak Passage behandelt, uitspraak doet op 29 januari. Het Openbaar Ministerie heeft in mei levenslang tegen Ros geëist. Hij wordt onder meer van verdacht van het regisseren van de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, die in april 2006 werd doodgeschoten. Ruim 3 maanden later werd Ros opgepakt; sindsdien zit hij vast.
De gedaagde in het geding, de Staat, vindt het „ongelukkig” dat de Passagezaak zo lang duurt. Dat is echter bepaald niet alleen de schuld van justitie. Verdachten als Fred Ros hebben aan die lange duur ook bijgedragen, onder meer door consequent te zwijgen.
Ros heeft eerder ook bij de Passagerechtbank geprobeerd op vrije voeten te komen, maar verzoeken zijn telkens afgewezen. Hij heeft ook gepoogd via een wrakingsprocedure andere rechters te krijgen, omdat hij niet in de onpartijdigheid van de voorzitter van de Passagerechtbank, Frits Lauwaars, gelooft. Deze heeft in een ander proces de schutters in de zaak-Van der Bijl veroordeeld. Ros meent dat in dat vonnis het oordeel over zijn aandeel al is geveld.
Het definitieve oordeel over de rol van Ros spreekt de rechtbank op 29 januari uit, bij het vonnis over de in totaal 11 Passageverdachten. Het gerechtshof doet op 5 februari uitspraak over de rechtmatigheid van het lange voorarrest.