Fred R. wast zijn handen in onschuld

AMSTERDAM - ‘Ik weet van niets, ik heb geen opdracht gegeven, ik hou me daar niet mee bezig.’ Zo weersprak Fred R. donderdag in de zittingszaal van de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp de beschuldiging dat hij in 2005 opdracht zou hebben gegeven de Gooise crimineel George van Dijk te liquideren.

De opdracht is nooit uitgevoerd; Van Dijk is nog springlevend. In zijn slachtofferverklaring schetste hij de rechtbank dat de jacht die Fred R. op hem zou hebben gemaakt wel zijn gezinsleven om zeep heeft geholpen. Van Dijk heeft zich genoodzaakt gezien zich van zijn (ex-)vrouw en kinderen los te maken, om hen te vrijwaren van geweld uit de onderwereld. Mocht er in de toekomst op hem geschoten worden, dan is Fred R. daarvoor verantwoordelijk, bezwoer hij.

De achtergrond van de liquidatieplannen met Van Dijk als beoogd slachtoffer is gecompliceerd. R. zou een keur aan motieven gehad kunnen hebben om Van Dijk te laten omleggen, zo blijkt uit het dossier. Hij zou Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces, vanuit de bajes als intermediair hebben ingezet.

La S. verklaarde donderdag dat hij op verzoek van R. enkele ontmoetingen heeft gehad met een Albanees, die de huurmoord tegen een beloning van 50.000 euro zou uitvoeren. De veronderstelde hitman, die inmiddels het land is uitgezet, bevestigt de verklaring van La S. op onderdelen. Hij bracht de politie al op de hoogte na zijn eerste ontmoeting met La S.

Het was op zichzelf al bijzonder dat R. donderdag zijn tot nu toe kenmerkende houding in het liquidatieproces - volharden in stilzwijgen - overboord zette en zijn lezing van de feiten over het voetlicht wilde brengen. Van Dijk, die vorig jaar een boek publiceerde over zijn bewogen bestaan in het criminele milieu, noemde hij ‘een dorpsgek’. Maar van enige rancune jegens hem was nooit sprake geweest, laat staan van plannen hem een kopje kleiner te laten maken.

Behalve in de zaak-Van Dijk geldt Fred R. ook als verdachte in onder meer de zaak-Thomas van der Bijl. Deze Amsterdamse kroegbaas werd in april 2006 doodgeschoten. In die zaak ligt een aantal zeer belastende verklaringen tegen R., afgelegd door onder anderen een van de inmiddels veroordeelde uitvoerders.