Eis 3 jaar cel voor poging tot moord

LEEUWARDEN - Voor een steekpartij in Drachten eiste de officier van justitie donderdag bij de Leeuwarder rechtbank een gevangenisstraf van drie jaar, plus een jaar voorwaardelijk. De officier vindt dat de verdachte, een 25-jarige inwoner van Drachten, zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot moord. De man zou het slachtoffer, een 32-jarige dorpsgenoot, bewust met een groot keukenmes in de buik hebben gestoken.

De twee mannen troffen elkaar op de Hooizolder. De vriendin van het slachtoffer zou de partner van de verdachte hebben uitgescholden. De verdachte wou de ander duidelijk maken dat hij zijn vriendin beter in toom moest houden. Omdat de andere man 'een stuk breder' was dan de Drachtster, had hij uit de keukenla een mes in zijn kontzak meegenomen.

De man beweert dat hij niet met het mes heeft gestoken. Hij nam het mee om te dreigen, meer niet. Verschillende getuigen hebben echter verklaard dat hij wel degelijk stekende bewegingen heeft gemaakt met het grote mes. De vriendin van het slachtoffer zag dat het lemmet door de jas van haar vriend ging.

Het slachtoffer liep een vier tot vijf mm brede en een centimeter diepe snijwond in de buik op. De Drachtster had het mes tijdens de woordenwisseling in eerste instantie weggegooid, maar hij kreeg het later weer door zijn zwager aangereikt toen hij erom vroeg. Daarna zou hij geprobeerd hebben het slachtoffer te steken. De lezingen van de getuigen noemde hij 'allemaal valse verklaringen'.

'Ik ben gewoon eerlijk', voegde de verdachte er aan toe. De officier van justitie redeneerde dat de Drachtster tijd heeft gehad om na te denken voor hij het slachtoffer met het mes bewerkte. De man heeft het mes bewust meegenomen en hij moest een behoorlijke afstand afleggen van zijn huis naar de Hooizolder. Nadat hij het mes had weggegooid had hij er weer om gevraagd.

Voldoende aanknopingspunten om uit te gaan van voorbedachte rade en dus een poging tot moord, vond de officier. Hij was verder van mening dat de Drachtster een schadevergoeding van ruim 1500 euro aan het slachtoffer moet betalen. Advocaat Peter Plasman meende dat zijn cliënt veel eerder in een opwelling heeft gehandeld. De diepte van de wond -1 centimeter- wees er bovendien op dat er niet was gestoken.

Plasman stelde dat de wond waarschijnlijk is ontstaan door een zijdelingse snijbeweging. Eigenlijk was er volgens de advocaat niet echt veel gebeurd, behalve dat de verdachte het slachtoffer oppervlakkig heeft verwond. De eis van de officier noemde de raadsman 'bijzonder buitensporig'.

Uitspraak: 29 juli.