Een verdachte die op televisie bij Jeroen Pauw zijn schorsingsvoorwaarden schendt

UTRECHT – De Enschedese ICT freelancer Steven Ruijter liet gisteravond laat via Jeroen Pauw aan het Nederlandse volk weten dat hij niets met de zware criminaliteit te maken heeft. Advocaat Peter Plasman heeft de zware taak vandaag om Ruijter echt uit de cel te houden.


Peter Plasman
De officier heeft dinsdag 3 jaar geëist tegen de 30-jarige Ruijter waarvan de helft voorwaardelijk. Op zijn minst zou Ruijter nog 16 maanden moeten zitten. De verdachte die in deze zaak een huurmoord bestelde bij een undercoveragent hoorde zelfs 7 jaar eisen. Maar de andere technicus uit Enschede hoorde een werkstraf en een voorwaardelijke straf eisen.

Plasman probeert om Steven Ruijter onder de technici te scharen. De officier eist jarenlange gevangenisstraffen omdat de onvindbare criminele websites Utopia en Black Market Reloaded vooral werden gebruikt om harddrugs te slijten. Het OM vindt dat Steven Ruijter bij de harddrugsverkoop betrokken is op de website Black Market Reloaded.

Utopia
Volgens de advocaat klopt dat niet .Ruijter heeft alleen iets te enthousiast meegebouwd aan de nieuwe website Utopia. Deze verdachte is natuurlijk al vrijgelaten door de rechtbank. Daarmee is de belangrijkste beslissing genomen in deze zaak. Maar het OM wil hem terug hebben de cel in.

Ruijter zit in een rolstoel. De rechtbank moet de gezondheid van de verdachte meewegen. Rolstoelen zien we vaker. Ieder jaar zijn er een paar verdachten die tijdens de rechtszaak allerlei ongediagnosticeerde kwalen hebben en dat heel ver doordrijven. Die vage kwaal zal Ruijter niet uit de cel houden.

klikken
Wat wel positief is dat hij heeft bekend en anderen erbij heeft gelapt. Klikken wordt in de rechtbank gewaardeerd. Die verhalen zijn ook overeind gebleven. Hij is geschorst uit voorarrest en hij mocht wel werken op het internet maar niet op verboden netwerken komen.

Rechter Roel den Otter zegt tijdens de zitting dat hij heeft gehoord dat deze verdachte op televisie bij Pauw op zo´n verboden netwerk is geweest. Strikt gezien is dat een overtreding van de schorsingsvoorwaarden. De rechtbank neemt dat vandaag niet hoog op. Op 9 oktober weten we of Steven Ruijter uit de cel blijft. Dan zijn de uitspraken in de zaken tegen 6 verdachten. (andereverhalenuitderechtbank.nl)