Amsterdamse deken: advocaat mag geen bitcoins accepteren

Voor de advocatuur zijn bitcoins geen geldig betaalmiddel. Dat zegt deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Pieter Regteren Altena donderdag tegenover BNR. Vorige week maakte strafrechtadvocaat Peter Plasman bekend het hippe elektronische betaalmiddel graag te willen accepteren, wat ook binnen de gelederen van de NOvA direct tot discussie leidde of dit wel is toegestaan.

Neen dus, aldus de deken. “In de verordening over het doen en ontvangen van betalingen staat dat het in beginsel alleen giraal mag, dus volgens het reguliere bancaire systeem. En tot op zekere hoogte is contant mogelijk, maar dat is heel beperkt.” Plasman werpt tegenover de nieuwszender tegen dat hij een betaling in bitcoins weldegelijk giraal ontvangt: “Met bitcoins vindt er op mijn kantoor een transactie plaats, die tot gevolg heeft dat het verschuldigde bedrag op mijn bankrekening wordt bijgeschreven.”

Plasman zegt verder een telefoontje te hebben gehad van Altena naar aanleiding van de berichtgeving over zijn acceptatie van bitcoins. “Ik heb hem uitgelegd hoe het systeem bij mij werkt. Hij heeft toen gezegd dat hij zich daar in ging verdiepen. Vervolgens kreeg ik een brief van de Deken waarin staat dat het niet mag, maar hij gaat uit van een heel andere gang van zaken.” In de brief zou Altena uitgaan van betalingen via een peer-to-peer-systeem en betalingen in natura, aldus Plasman. “Geen sprake van, ik word betaald via mijn betaalrekening.”

Volgens Plasman en ook Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten wordt het tijd dat de tuchtrechter zich gaat buiten over betaling via bitcoins. Van Oosten: “Stel dat een advocaat bitcoins accepteert en de Deken start een tuchtprocedure. Dan ben ik benieuwd hoe de Raad van Discipline zal oordelen.”