Advocaat Plasman over mestfraude Lierop: ,,Justitie heeft te hoog ingezet”

LIEROP - Justitie kan de moeite van een hoger beroep in de grote mestfraudezaak in Lierop beter besparen. Advocaat Peter Plasman vindt dat het OM de energie beter kan steken in andere zaken, want een bewijs vinden voor witwassen van mest lukt toch niet.


Plasman: ,,Het is een juridisch verhaal, maar aan witwassen van mest moet een misdrijf vooraf zijn gegaan. In deze zaak is dat omgedraaid. Ik vind dat de officier van justitie te hoog heeft ingezet, dat spat af van dit dossier. Een hoger beroep heeft weinig zin. Het is vanwege de capaciteit verstandig om de energie ergens anders in te steken.”

Plasman vertegenwoordigt een van de voormalig medewerkers van hoofdrolspeler Anthony van den Broek. Zijn cliënt werd vrijgesproken van het leiding geven aan een criminele organisatie. Die rol was met name weggelegd voor Anthony van den Broek, die is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar met een proeftijd van drie jaar. ,,Uit de benadering van de officier blijkt dat ze in een spagaat zat. Bij de hoofdverdachte zei ze dat hij alles in de hand had. Dan kun je niet hetzelfde zeggen bij de overige verdachten.”

Zijn cliënt reageerde opgelucht op zijn vrijspraak. Plasman gooit er nog een schepje bovenop en zegt dat justitie het als een ‘hele heftige zaak’ heeft gepresenteerd. ,,Gelukkig heeft de rechtbank goed door het dossier gekeken.”

Dubbel gevoel
Moeder Martha Sleegers en broer Bram van den Broek hebben dubbele gevoelens overgehouden aan de uitspraak, reageert advocaat Theo Linssen namens hen. ,,Enerzijds is er de vrijspraak, anderzijds is het pijnlijk en zorgelijk dat Anthony zo’n duw krijgt. Het blijft toch hun zoon en broer...’’

Wat het openbaar ministerie vindt van het vonnis is onduidelijk. Justitie neemt de wettelijke twee weken de tijd om de uitspraak nauwkeurig te bestuderen, aldus een woordvoerster. Wel is duidelijk dat het OM het crimineel verdiende geld gaat terugvorderen van Van den Broek. Hoe hoog die vordering wordt, is nog in onderzoek