Advies: pokeren op internet toestaan

DEN HAAG - Pokeren op internet moet legaal worden. De overheid zou een beperkt aantal vergunningen voor internetpoker af moeten geven. Dat adviseert een commissie maandag aan demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie).

Op internet zijn veel illegale kansspelen te vinden, maar justitie treedt er nauwelijks tegen op. Alleen poker komt in aanmerking voor legalisatie, vindt de commissie. Het leeuwendeel van de verboden internetspelletjes bestaat uit poker. Verder gelden voor alle pokersites dezelfde spelregels, in tegenstelling tot andere kansspelen op internet. Ook vindt de commissie dat het risico op verslaving bij poker lager is dan bij andere kansspelen.

Pokeren aan een tafel mag alleen in de Holland Casino's, maar een monopolie voor internetpoker zit er volgens de adviescommissie niet in. Een enkele aanbieder zou het nooit kunnen bolwerken tegen zijn illegale concurrenten. De paar vergunningen die de overheid voor poker op internet af kan geven, zouden voor een bepaalde termijn geldig moeten zijn.

Minister Hirsch Ballin had de commissie ingesteld met het oog op regulering en mogelijk ook legalisering van kansspelen op internet. Het ministerie van Justitie gaat werken aan een reactie, maar het volgende kabinet zal een definitief oordeel over het advies geven, aldus een woordvoerder.

Overigens bestaat er discussie over het karakter van pokeren. De rechtbank in Den Haag oordeelde begin juli dat pokeren een behendigheidsspel is. Maar Hirsch Ballin blijft erbij dat pokeren een kansspel is. Hij verwijst daarbij naar een uitspraak van de Hoge Raad van eind jaren negentig.