Volledige vrijspraak voor ‘helper’ moordzaak Tsjûkemar

De zoon (21) van de Amsterdamse tabakswinkelier die werd verdacht van meedeplichtigheid bij de Tjeukemeermoord is in hoger beroep volledig vrijgesproken.

Het gerechtshof in Leeuwarden vindt onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid.

De zoon werd in december 2015 nog veroordeeld tot acht jaar cel. Zijn vader gold als hoofdverdachte in de zaak, maar hij overleed in zijn cel nog voor de rechtszaak begon.

Geweldadige moord
In juni 2013 werd de 35-jarige Omar Kourrich met geweld omgebracht in een sigarenwinkel in Amsterdam. Zijn lichaam, vastgebonden met tape, werd een dag later deels verkoold teruggevonden op een parkeerplaats bij de Tsjûkemar.

Kourrich zou zijn vermoord na een conflict over hennepteelt. Uit onderzoek bleek hij te zijn afgetuigd met een honkbalknuppel. Hij kwam door verstikking om het leven waarna zijn dode lichaam werd gedumpt op de parkeerplaats.

Medeplichtig
De recherche hield vier mannen aan, onder wie de tabakswinkelier en zijn zoon.

Het hof veroordeelde twee handlangers tot twee en vier jaar cel wegens medeplichtigheid. De 32-jarige man uit Wateren voorheen Oosterwolde krijgt twee jaar cel opgelegd. Hij hielp bij het verbranden en het verplaatsen van het stoffelijk overschot.

De tweede handlanger, een 29-jarige Roemeen, krijgt in hoger beroep vier jaar cel. Hij regelde de tape en greep niet in toen Kourrich door verstikking om het leven kwam.

Waar de Roemeen op dit moment verblijft, is nog onbekend.